Mijn top-tips voordat je met je website aan de slag gaat! Download mijn websitechecklist!

M
 

De Perfecte Start van Jouw Website: Bereid je Voor!

door | dec 18, 2023

Eén van de meest voorkomende taken die ik als jouw partner in automatisering uit handen neem, is het bouwen van je website. Veel van de onderneemsters met wie ik werk vinden het spannend om met hun website aan de slag te gaan. Ik krijg vaak de vraag: ‘Hoe komt het eruit te zien en wordt het wel zoals ik wil?’. Een begrijpelijke vraag, maar je hebt hierover natuurlijk zelf een groot deel van de controle. De look en feel van je website is namelijk in jouw handen.

Bij elke website die ik bouw, volg ik een vast proces. Hierin zijn stappen voor jou als klant ingebouwd om de juiste voorbereidingen te treffen.
Mijn doel voor 2024 is om dit proces nog duidelijker te krijgen en jou, als klant, hierin meer te begeleiden. Dat komt onze samenwerking alleen maar ten goede en maakt jouw website tot een nog groter succes.

In dit blog deel ik met jou de stappen die ik sowieso van je vraag. Zeker wanneer je de controle niet helemaal wilt loslaten.

1. Maak een Moodboard

Het maken van een moodboard helpt je om voor jezelf (en voor mij) duidelijk te krijgen wat je wil uitstralen. In een moodboard leg je jouw voorkeuren van st voor kleuren, vormen, lettertypes en layouts die je mooi vindt. het laat je nadenken over hoe jij wil dat je website eruit komt te zien. Een moodboard helpt mij als jouw websitebouwer om jouw visie te begrijpen en erop aan te sluiten.

Een moodboard maken hoeft niet moeilijk te zijn. Je kunt uiteraard beginnen met een blanco vel papier, maar misschien zakt de moed je dan al in de schoenen. Gelukkig zijn er ook verschillende online tools die je kunt gebruiken om jouw moodboard te maken. Denk bijvoorbeeld aan Pinterest. Met een Pinterest account kun je plaatjes van internet opslaan in jouw omgeving. Je kunt verschillende borden maken, bijvoorbeeld apart voor je kleuren en lettertypes, maar je kunt het ook allemaal in één bord zetten. Het mooie is dat Pinterest gratis te gebruiken is.
Een andere tool die ik heel veel gebruik is Canva. Canva is een ontwerp programma dat echt dummy proof is. Je hebt dus geen ontwerpskills nodig. In Canva kun je 100-den templates vinden van moodboards, maar ook van afbeeldingen en elke kleur die je mooi vind. Je kunt ook eigen afbeeldingen en foto’s uploaden. Canva is gratis te gebruiken, maar voor sommige functies en afbeeldingen heb je een betaald account nodig.

2. Creëer je Eigen Huisstijlhandboek

Heb je al een huisstijl met logo’s, kleuren, en lettertypen? Deel deze met mij, zodat ik weet wat voor jouw website essentieel is.

Heb je nog geen huisstijlhandboek, dan kun je je moodboard als basis gebruiken om deze te maken. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om hier een designer voor in de hand te nemen die behalve een huisstijlhandboek vaak ook een logo en beeldmerken voor je kan ontwerpen.

In je huisstijlgids komen een hoop van je voorbereidingen samen. Zo staan in deze gids je missie en je boodschap uitgebreid beschreven en ook je doelgroep of je ideale klant. Daarbij voeg je de kleuren, lettertypen en vormen uit jouw moodboard. Hiermee heb je dan een volledige huisstijlgids.
Deze gids is niet alleen handig voor jezelf, maar helpt mij om een website te maken die helemaal aansluit bij jouw merkbeleving. Daarnaast kun je deze gids gebruiken en toesturen aan iedereen die voor jou aan het werk gaat, bijvoorbeeld voor je social media.

3. Bereid je Content voor

Content is eigenlijk alle inhoud van je website. Dit zijn dus niet alleen je teksten, maar ook je afbeeldingen, eventuele downloads, je veelgestelde vragen en een uitgebreide beschrijving van je diensten of producten.

Met alle websites die ik gebouwd heb, heb ik gemerkt dat het moeilijk is om goede content aangeleverd te krijgen. En dat terwijl het ontwerp echt afhankelijk is van de hoeveelheid tekst en de afbeeldingen die je erbij wilt verwerken. Uit ervaring weet ik dat het echt zonde van de tijd is om met een zogenaamde ‘Lorem Ipsum’ tekst een website te bouwen en dan later alsnog de teksten erin te zetten. Het beeld wat ontstaat tijdens het bouwen van de site is gewoon niet zoals het eindresultaat. Een ontwerp maken op basis van de content geeft een mooier resultaat!

Om de content voor je website te verzamelen is het goed om te kijken wat je nu al hebt. Heb je al een website? Welke pagina’s worden dan bezocht, dat zou namelijk kunnen betekenen dat de content die daarop staat waardevol is voor je bezoekers. Die kun je dan uiteraard hergebruiken.
Denk er bij nieuwe content vervolgens goed over na voor wie je aan het schrijven bent. Wie is jouw ideale klant?
Pas als je deze goed in beeld hebt, kun je de content schrijven die pakkend is voor deze klanten. Bedenk ook goed wat je wil dat ze op je website komen doen? Wil je dat ze een afspraak maken of wil je dat ze ‘direct’ tot aankoop overgaan? Als je weet welke strategie je wil aanhouden, dan weet je ook welke knoppen je moet plaatsen en wat je in je teksten wilt bereiken.

Neem vervolgens goed de tijd om dit allemaal uit te schrijven. Dit kun je laten doen door een goede tekstschrijver, maar ik ben er zelf groot voorstander van om je eigen teksten te schrijven. Jij kent immers je klanten het beste en hebt het allerbeste voor ogen hoe je wil dat je boodschap over komt.
Het is uiteraard wel heel verstandig om je teksten te laten nalezen, bijvoorbeeld door een klant of een potentiële klant.

4. Maak een Schets van je Homepage

Je homepage is als een ‘filmtrailer’. Het laat een klein beetje van alles zien wat er op de rest van de site te vinden is. De belangrijkste taak van de homepage is het kennismaken en het doorklikken van je klanten naar de juiste pagina. Ik hou ervan om van de homepage een schets op papier te maken. Een simpele schets op papier is voldoende, maar zorg ervoor dat alle essentiële elementen aanwezig zijn:

  • Een aansprekende headerfoto die jouw aanbod illustreert.
  • Een korte introductie van je bedrijf en diensten.
  • Een persoonlijke introductie, want mensen kopen bij JOU.
  • Waarom klanten voor jou moeten kiezen, ondersteund door relevante reviews.
  • Je laatste blogs.
  • Een optin voor je gratis weggever of nieuwsbrief.
  • Een footer met contactinformatie, belangrijke pagina’s en links naar je sociale media.

6. Bereid je Afbeeldingen voor

Het bespaart tijd als je afbeeldingen al in het juiste formaat aanlevert. Voor een website heb je ongeveer 12-15 afbeeldingen nodig, zowel liggend als staand. Zorg voor afbeeldingen waarop je recht in de camera kijkt, maar ook voor sfeerbeelden met ruimte voor tekst. Variatie tussen lichte en donkere foto’s is nuttig, evenals zwart-witfoto’s.

Lever ze in het juiste formaat aan, bijvoorbeeld 1920px breed voor de headerfoto. Met deze voorbereiding kunnen we een prachtige website bouwen.
Wil je hier meer over weten? Ik schreef hierover al eerder dit blog.

Deze stappen vormen de beste voorbereiding voor het bouwen van jouw website. Het resultaat is niet alleen een mooiere website, maar ook een snellere bouwtijd en minder aanpassingen. Een win-winsituatie voor ons beiden!

Binnenkort lanceer ik iets geweldigs in 2024, dus houd mijn sociale mediakanalen in de gaten. 🚀

Lees ook…

Podcast: Rust en Ruimte door Automatiseren

Podcast: Rust en Ruimte door Automatiseren

Afgelopen maandag werkte ik met Nancy van Eckxstreme Marketing samen aan haar bedrijf. Zo gezellig, want 1x in de zoveel tijd komen we bij elkaar in een restaurant halverwege en werken we een paar uur samen aan onze bedrijven. Nancy helpt mij met mijn marketing en ik...

Slimme vragen voor je webbouwer: Zo kies je wijs!

Slimme vragen voor je webbouwer: Zo kies je wijs!

Hey daar, fantastische onderneemster! We staan aan de vooravond van iets groots – jouw besluit om te investeren in een website. Ja, het lijkt misschien een sprong in het diepe. Kosten, technobabbel, en die grote vraag: wie kan jou helpen je bedrijf digitaal tot leven...