Mijn top-tips voordat je met je website aan de slag gaat! Download mijn websitechecklist!

M
 

Mijn reis naar vitaliteit: Lessons Learned van de Health & Happiness retreat

door | dec 3, 2023

The Lemon Tree Villa

Als ondernemers worden we vaak uitgedaagd om vele ballen in de lucht te houden. Nieuwe strategieën voor je bedrijf ontwikkelen, je bedrijf laten groeien en tegelijkertijd thuis alles goed laten verlopen. In mijn geval met 2 opgroeiende pubers.

Na een jaar fulltime ondernemen vond ik het toch een meeslepende en soms overweldigende reis, die grote invloed had op mijn fysieke gezondheid en misschien ook wel mijn mentale veerkracht. Fysiek vooral doordat ik nu elke dag achter mijn beeldscherm zat en eigenlijk te weinig tijd nam om te bewegen, met allerlei vage klachten tot gevolg.

Het moest anders, dat was voor mij wel duidelijk, maar ik zat zo vast in mijn eigen patronen en mijn eigen twijfels en zorgen dat ik niet wist hoe ik het anders kon doen.

Ondertussen was ik voor Kim Helmer van Inside Out Health & Happiness bezig met aanpassingen aan haar website voor het retreat dat zij ging organiseren op Sicilië. Een Health & Happiness retreat voor ondernemende vrouwen die op zoek zijn naar een moment van reflectie én actie.

Ik werd hier ontzettend door getriggerd, maar wierp voor mezelf allerlei bezwaren op. Totdat Kim aangaf dat ze me echt graag mee wilde hebben, dat ze herkende waar ik tegenaan liep en dat dat precies was waar de retreat om ging. En daar ging ik…

Achteraf is deze reis een keerpunt geweest in mijn onderneming (en stiekem ook in mijn persoonlijke leven). Het is een wake-up call geweest voor het belang van vitaliteit in zowel mijzelf als mijn onderneming.

In dit blog deel ik mijn persoonlijke ontdekkingen, mijn inzichten en hoe deze reis mij en mijn bedrijf positief heeft beïnvloed.

De Health & Happiness retreat

De mensen die mij kennen, weten dat ik erg nuchter ben en dat ik niet graag het achterste van mijn tong wil (of durf…) te laten zien. Ja, ik hou van het reflecteren en het vooruit kijken, maar achterom kijken, dingen loslaten vind ik eng. Ik heb best wel wat dingen meegemaakt en wilde daar niet teveel naar terugkijken. Ik ben vooral rationeel en in mijn hoofd bezig, maar besefte tegelijkertijd dat dat ook het gene was wat mij lang heeft tegengehouden om bepaalde stappen te zetten.

De H&H Retreat heb ik ervaren als een combinatie van letterlijk in beweging komen, maar tegelijkertijd verstillen. Met daarnaast ook nog onwijs veel lol en dat allemaal in de meest mooie omgeving op een berg in Sicilië.

De dagen op Sicilië waren gevuld met momenten van zelfreflectie en verstillen, maar ook met gezonde voeding en beweging, zoals wandelen, yoga en een koud-water dip. Alle activiteiten die we deden hielpen mij beter tot mijzelf te komen en tot de kern te komen van wat ik nu echt doe en wie ik echt ben. De wandelingen en wandel coaching hielpen mij mijn creatieve energie vrij te maken. Zo was de ‘wandeling rond de berg’ symbolisch voor het loslaten van oud zeer, waardoor ik ruimte kon maken voor nieuwe plannen..

En gelukkig ging er ook een heleboel vanuit ratio; informatieve sessies over gezonde voeding en hormonen bij vrouwen. Hoe deze op elkaar inwerken en wat dit voor gevolgen kan hebben in je energieniveau gedurende de maand.

Met duidelijk plaatjes….voor mij als beelddenker echt heerlijk….waardoor ik bij elke hap die ik eet meer bewust ben van wat het me lichamelijk brengt. En dat betekent dus niet dat ik niets meer eet, maar datgene wat ik eet, dat ik dat bewust doe en ook aanvaard wat het voor gevolgen heeft (positief én negatief’).

Verbondenheid        

Een andere unieke bijkomstigheid van deze retreat was de verbondenheid met de andere deelnemers. In de magische sfeer van Sicilië ontstond een community van ondernemende vrouwen die elkaar begrepen, maar ook persoonlijke uitdagingen en triomfen deelden die onlosmakelijk verbonden zijn met het vrouwelijke ondernemerschap.

De gezamenlijke workshops en sessies gaven me de kans om niet alleen naar mijn eigen ondernemersvraagstukken te kijken, maar ook te zien hoe andere onderneemsters en vooral vrouwen hun diverse paden bewandelden. Leren van elkaars successen en inspiratie halen uit verhalen van anderen om op die manier samen te groeien.

Deze verbondenheid had niets meer te maken met zaken; het was een open en authentieke uitwisseling van ervaringen, dromen en doelen. Het heeft me waardevolle vriendschappen gebracht en me geleerd dat ondernemen meer is dan zakelijke transacties.

De impact op mijn bedrijf

De transformatie die ik heb doorgaan tijdens én na deze retreat is terug te zien in alles wat ik daarna als vrouwelijk ondernemer ben gaan doen. Acties ondernemen vanuit rust, het omarmen van mijn vrouwelijke kant (het mag allemaal wel wat liever voor mezelf 😉) en het neerzetten van nieuwe programma’s, waarbij ik echt in verbinding wil komen met andere onderneemsters. Zo is mijn Wing Woman Partnership echt ontstaan tijdens de retreat. Ik voelde daar zo duidelijk dat ik langere relaties met mijn klanten wilde aangaan en dat ik ze echt wat te brengen heb vanuit mijn ervaring in de IT, maar ook vanuit wie ik ben (betrokken, passievol en doelgericht).

Een hoop hiervan gaat goed, maar ik vind het nog steeds lastig om te begrijpen en te voelen wanneer het tijd is voor doelgerichte actie (yang) en wanneer het tijd is voor ontspanning en reflectie (yin). Toch heb ik grote stappen gemaakt in het ondernemen vanuit een gebalanceerde (en dus duurzame) aanpak.

Ik probeer meer in beweging te komen, helaas is dit soms door een blessure lastig, maar probeer ook meer focus en zelfreflectie toe te passen, door hier echt hulp bij in te schakelen.

Mijn conclusie

Het meer in contact komen met mijn vrouwelijke energie heeft niet alleen invloed gehad op mijn eigen welzijn, maar heeft ook mijn bedrijf echt goede zaken gebracht. In de interactie met klanten, de balans tussen zakelijk en privé en het neerzetten van nieuwe programma’s. Het heeft me de veerkracht gegeven die mij ondersteunt in mijn groei. En nee, dat gaat lang niet altijd goed, want net als iedere ondernemer loop ik soms vast, weet ik het allemaal even niet meer.

Maar ik weet nu dat ik dan in mezelf moet keren, op zoek moet gaan naar antwoorden en gelukkig heb ik een hele fijn groep onderneemsters om me heen waar ik mijn twijfels en zorgen kan inbrengen en die me weer op pad helpen.

🌸💻 #BalansInOndernemen #VrouwelijkLeiderschap #HealthAndHappinessJourney

Lees ook…

Podcast: Rust en Ruimte door Automatiseren

Podcast: Rust en Ruimte door Automatiseren

Afgelopen maandag werkte ik met Nancy van Eckxstreme Marketing samen aan haar bedrijf. Zo gezellig, want 1x in de zoveel tijd komen we bij elkaar in een restaurant halverwege en werken we een paar uur samen aan onze bedrijven. Nancy helpt mij met mijn marketing en ik...

Slimme vragen voor je webbouwer: Zo kies je wijs!

Slimme vragen voor je webbouwer: Zo kies je wijs!

Hey daar, fantastische onderneemster! We staan aan de vooravond van iets groots – jouw besluit om te investeren in een website. Ja, het lijkt misschien een sprong in het diepe. Kosten, technobabbel, en die grote vraag: wie kan jou helpen je bedrijf digitaal tot leven...

De Perfecte Start van Jouw Website: Bereid je Voor!

De Perfecte Start van Jouw Website: Bereid je Voor!

Eén van de meest voorkomende taken die ik als jouw partner in automatisering uit handen neem, is het bouwen van je website. Veel van de onderneemsters met wie ik werk vinden het spannend om met hun website aan de slag te gaan. Ik krijg vaak de vraag: 'Hoe komt het...