Mijn top-tips voordat je met je website aan de slag gaat! Download mijn websitechecklist!

M
 

Jouw webshop en de BTW

door | feb 23, 2023

Als je ondernemer bent, weet je dat je te maken hebt met BTW. Je ontvangt van de belastingdienst een btw-nummer én je moet elk kwartaal aangifte van je omzetbelasting doen. (Behalve als je in de kleine ondernemersregeling valt).

Wat is de omzetbelasting

Niet zo heel moeilijk…het is de belasting die je betaalt over je omzet. Over al je zakelijke inkomsten dus. Op je facturen breng je de BTW in rekening bij je klanten en dit bedrag moet je vervolgens weer afstaan aan de belastingdienst.

Hoeveel dit is, is van een aantal zaken afhankelijk.

BTW in Nederland

Wanneer je alleen in Nederland verkoopt, heb je 3 verschillende BTW tarieven die je kunt hanteren.

21% is het standaard BTW tarief in Nederland en geldt voor bijna alle producten en diensten.

9% is wat we in Nederland het verlaagde tarief noemen. Dit percentage is onder andere van toepassing op voedingsmiddelen, geneesmiddelen en kunst. Op de site van de belastingdienst kun je precies zien welke diensten en producten onder dit lage tarief vallen.

Geen btw geldt wanneer je zaken doet met klanten in het buitenland, maar niet altijd. Hoe deze regels precies zijn vastgesteld kun je lezen bij de belastingdienst.

Voor jou, met je webwinkel, zul je dus meestal 21% BTW in rekening brengen bij je klanten.

BTW bij zaken in het buitenland

Doe jij als ondernemer veel zaken in het buitenland, dus verkoop je veel van je diensten of producten aan het buitenland en dan specifiek binnen de EU, dan is er een specifieke regel waar je rekening mee moet houden.

Verkoop je aan ondernemers binnen de EU? Dan kun je de BTW verleggen wanneer je van je klant het BTW-nummer ontvangt.

Verkoop je aan particulieren en blijf je onder de €10.000 aan totale verkopen, dan bereken je gewoon het Nederlandse BTW tarief, dus meestal 21% of geen btw. Dus tot aan de grens van €10.000!

Vanaf het moment dat de verkopen (aan particulieren) deze grens overgaan, bereken je vanaf dat moment het lokale BTW-tarief van het land waar je klant woont. Dat doe je de rest van het lopende jaar en het volledig jaar daarop.
Het jaar daarna controleer je op de 1e dag van het nieuwe jaar of je het voorgaande jaar onder de drempel van €10.000 bent gebleven. In dat geval mag je weer de Nederlandse BTW tarieven gaan aanhouden.

Hoe dan met je BTW aangifte?

Wanneer jij omzet in het buitenland hebt gehad en ook de buitenlandse btw hebt moeten berekenen, kun je kiezen hoe je de BTW aangifte gaat doen.

  1. Dit doe je per afzonderlijk EU land waaraan je hebt verkocht
    of
  2. Je meldt je aan bij de Unieregeling, het zogenaamde éénloketsysteem van de belastingdienst. Daar kun je vervolgens op één plek je BTW aangifte doen.

Een webshop is dus supermakkelijk en helpt jou om je verkopen goed te regelen. Maar, je moet hierbij rekening houden met de regels die er zijn rondom de BTW.
En precies daarom is het goed om je webshop en je boekhouding aan elkaar te koppelen. Je kunt op die manier precies bijhouden wat je omzet in de EU is en altijd het juiste BTW tarief aanhouden.

Heb je hier vragen over, kom je er niet uit? Neem contact met me op, dan kijken we samen hoe je ervoor staat.

Lees ook…

Podcast: Rust en Ruimte door Automatiseren

Podcast: Rust en Ruimte door Automatiseren

Afgelopen maandag werkte ik met Nancy van Eckxstreme Marketing samen aan haar bedrijf. Zo gezellig, want 1x in de zoveel tijd komen we bij elkaar in een restaurant halverwege en werken we een paar uur samen aan onze bedrijven. Nancy helpt mij met mijn marketing en ik...

Slimme vragen voor je webbouwer: Zo kies je wijs!

Slimme vragen voor je webbouwer: Zo kies je wijs!

Hey daar, fantastische onderneemster! We staan aan de vooravond van iets groots – jouw besluit om te investeren in een website. Ja, het lijkt misschien een sprong in het diepe. Kosten, technobabbel, en die grote vraag: wie kan jou helpen je bedrijf digitaal tot leven...

De Perfecte Start van Jouw Website: Bereid je Voor!

De Perfecte Start van Jouw Website: Bereid je Voor!

Eén van de meest voorkomende taken die ik als jouw partner in automatisering uit handen neem, is het bouwen van je website. Veel van de onderneemsters met wie ik werk vinden het spannend om met hun website aan de slag te gaan. Ik krijg vaak de vraag: 'Hoe komt het...