Weten wat je nodig heb om je website te (laten) maken? Download mijn websiteplanner!

M
 

Wat is het verschil tussen een domeinnaam en hosting?

door | mrt 16, 2023

Deze week bouwde ik een website voor een nieuwe klant. We raakten in een verwarrend gesprek waaruit bleek dat niet voor iedereen het duidelijk is dat er een verschil zit tussen je hosting en je domeinnaam. Zelf denk ik dat dit komt omdat je je domeinnaam vaak bij dezelfde partij registreert als de hosting van de website, maar dat hoeft dus niet. Je domeinnaam en je hosting zijn namelijk twee compleet verschillende dingen.

Domeinnaam

Een domeinnaam is namelijk niets anders dan het adres dat je gebruikt om je website te bezoeken. Het is de naam die je invoert in de balk bovenin de browser. Bij mij dus technies.nl.
Je domeinnaam kun je vergelijken met een telefoonnummer. Een uniek adres dat jij en je website gebruiken om gevonden te worden op het internet. Zelfs zonder website kan je domeinnaam bestaan, maar dan ben je natuurlijk niet vindbaar.

Hosting

Hosting is de plek waar de bestanden van je website opgeslagen. Deze bestanden – het zijn er nogal wat – zorgen ervoor dat er een website getoond wordt. Hosting heeft dus meer te maken met de fysieke opslag van de websitebestanden. Het is een server die constant verbonden is met het internet, zodat mensen jouw website kunnen bekijken wanneer e je domeinnaam invoeren.

Het is natuurlijk wel zo dat je domeinnaam en je hosting onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Wanneer je namelijk je domeinnaam niet koppelt aan je hosting, weet het internet niet waar hij de bestanden om je website te tonen moet ophalen.

Ben je van plan om een website te maken of te laten maken? Dan heb je dus beide nodig. Je webbouwer kan je hier natuurlijk mee helpen, deze heeft vast een goede tip waar je dit, voor jouw wensen, het beste kunt doen.

Essentieel

Kortom, een domeinnaam en hosting zijn twee essentiële componenten die je nodig hebt om een ​​website te bouwen of te verhuizen. Door te begrijpen wat deze termen betekenen en hoe ze werken, kun je ervoor zorgen dat jouw website goed wordt gehost en gemakkelijk toegankelijk is voor je bezoekers.

Lees ook…

Podcast: Rust en Ruimte door Automatiseren

Podcast: Rust en Ruimte door Automatiseren

Afgelopen maandag werkte ik met Nancy van Eckxstreme Marketing samen aan haar bedrijf. Zo gezellig, want 1x in de zoveel tijd komen we bij elkaar in een restaurant halverwege en werken we een paar uur samen aan onze bedrijven. Nancy helpt mij met mijn marketing en ik...

Slimme vragen voor je webbouwer: Zo kies je wijs!

Slimme vragen voor je webbouwer: Zo kies je wijs!

Hey daar, fantastische onderneemster! We staan aan de vooravond van iets groots – jouw besluit om te investeren in een website. Ja, het lijkt misschien een sprong in het diepe. Kosten, technobabbel, en die grote vraag: wie kan jou helpen je bedrijf digitaal tot leven...

De Perfecte Start van Jouw Website: Bereid je Voor!

De Perfecte Start van Jouw Website: Bereid je Voor!

Eén van de meest voorkomende taken die ik als jouw partner in automatisering uit handen neem, is het bouwen van je website. Veel van de onderneemsters met wie ik werk vinden het spannend om met hun website aan de slag te gaan. Ik krijg vaak de vraag: 'Hoe komt het...