Weten hoe jij tijd kunt besparen in jouw bedrijf? Doe de test!

M
 

Wat is het verschil tussen een domeinnaam en hosting?

door | mrt 16, 2023

Deze week bouwde ik een website voor een nieuwe klant. We raakten in een verwarrend gesprek waaruit bleek dat niet voor iedereen het duidelijk is dat er een verschil zit tussen je hosting en je domeinnaam. Zelf denk ik dat dit komt omdat je je domeinnaam vaak bij dezelfde partij registreert als de hosting van de website, maar dat hoeft dus niet. Je domeinnaam en je hosting zijn namelijk twee compleet verschillende dingen.

Domeinnaam

Een domeinnaam is namelijk niets anders dan het adres dat je gebruikt om je website te bezoeken. Het is de naam die je invoert in de balk bovenin de browser. Bij mij dus technies.nl.
Je domeinnaam kun je vergelijken met een telefoonnummer. Een uniek adres dat jij en je website gebruiken om gevonden te worden op het internet. Zelfs zonder website kan je domeinnaam bestaan, maar dan ben je natuurlijk niet vindbaar.

Hosting

Hosting is de plek waar de bestanden van je website opgeslagen. Deze bestanden – het zijn er nogal wat – zorgen ervoor dat er een website getoond wordt. Hosting heeft dus meer te maken met de fysieke opslag van de websitebestanden. Het is een server die constant verbonden is met het internet, zodat mensen jouw website kunnen bekijken wanneer e je domeinnaam invoeren.

Het is natuurlijk wel zo dat je domeinnaam en je hosting onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Wanneer je namelijk je domeinnaam niet koppelt aan je hosting, weet het internet niet waar hij de bestanden om je website te tonen moet ophalen.

Ben je van plan om een website te maken of te laten maken? Dan heb je dus beide nodig. Je webbouwer kan je hier natuurlijk mee helpen, deze heeft vast een goede tip waar je dit, voor jouw wensen, het beste kunt doen.

Essentieel

Kortom, een domeinnaam en hosting zijn twee essentiële componenten die je nodig hebt om een ​​website te bouwen of te verhuizen. Door te begrijpen wat deze termen betekenen en hoe ze werken, kun je ervoor zorgen dat jouw website goed wordt gehost en gemakkelijk toegankelijk is voor je bezoekers.

Lees ook…

In verbinding met je klant door automatiseren

In verbinding met je klant door automatiseren

Kim en ik hebben elkaar leren kennen toen wij voor dezelfde werkgever werkte. Kim was HR manager en ik Manager Software Ontwikkeling.We hadden op zich niet zoveel met elkaar te maken, maar liepen wel hetzelfde pad. Ongeveer gelijktijdig zijn wij vertrokken bij deze...