fbpx

Technies werkt met WordPress. En inmiddels geldt dit voor ruim 30% van alle websites wereldwijd! Het grote voordeel van WordPress is dat het makkelijk uit te breiden is en hierdoor volledig kan worden afgestemd op jouw wensen. Deze uitbreidingen noemen we plugins.

Een plugin is een klein stukje software waarmee je een functie kunt toevoegen aan je website. Omdat WordPress door zoveel verschillende soorten mensen en bedrijven gebruikt wordt, en iedereen weer andere wensen heeft, zijn niet alle functionaliteiten in de ‘basis’ van WordPress inbegrepen.

Sommige websites hebben weinig of zelfs geen plugins nodig, andere websites maken gebruik van meerdere. Voor alles is een plugin te vinden: plugins die spam voorkomen, plugins om contactformulieren, social media en Google maps in je website op te nemen etc.

Voor iedere website die Technies bouwt, gebruik ik standaard plugins voor beveiliging, leesbaarheid en contactformulieren. Daarnaast gebruik ik -afhankelijk van de wensen van mijn klanten – plugins die voor de specifieke functionaliteit van een website nodig zijn. Bijvoorbeeld wanneer je een webshop of een leeromgeving wilt integreren in een website.

Ik probeer altijd in eerste instantie gebruik te maken van gratis plugins, maar stap over naar de betaalde versie als dit nodig blijkt. Een betaalde versie heeft vaak net iets meer mogelijkheden.

Hieronder deel ik mijn favoriete gratis plugins met jou:

  • Contact Form 7

Als je niet gebruik maakt van een WordPress Thema waarin een contactformulier is opgenomen, dan zal je een eigen contactformulier willen maken. Een contactformulier zorgt ervoor dat de bezoekers van de website te allen tijde met jou in contact kunnen komen. Met deze plugin kun je snel en gemakkelijk een formulier in je website integreren.

 

  • Yoast SEO

Als startende ondernemer kun je prima gebruik maken van de gratis variant van Yoast SEO om je vindbaarheid in zoekmachines te optimaliseren. Deze plugin leidt je door je teksten heen zodat de leesbaarheid verhoogd wordt. Daarnaast geeft de plugins handreikingen zodat de zoekmachine vindbaarheid geoptimaliseerd is.

 

  • BackWPup

Deze plugin zorgt ervoor dat er op gezette tijden een backup van je website gemaakt wordt. Helaas kan het nog altijd gebeuren dat jouw website door een storing, verkeerde update of handmatige fout onherstelbaar beschadigd raakt. BackWPup maakt automatische backups en kan deze extern bewaren (bijvoorbeeld in Google Drive, DropBox of op een FTP server). Zo kan je altijd terug naar de situatie van vóór de storing.

 

  • WP Social Sharing

Als ondernemer is het ontzettend belangrijk om online zichtbaar te zijn. Met behulp van de plugin WP Social Sharing kun je een handige knoppenbalk aan je artikelen toevoegen, zodat de bezoekers van jouw website jouw artikelen kunnen delen op bijvoorbeeld Facebook, Twitter, LinkedIn of Instagram. En daarmee trek je waarschijnlijk weer nieuwe bezoekers naar je site.

 

  • Really simple SSL

Een SSL certificaat beschermt gegevens die een bezoeker naar jou stuurt via bijvoorbeeld een contactformulier of betaalformulier. Een SSL kan en mag niet ontbreken op een website. Het toont aan dat jij zorgvuldig met de gegevens van je klanten omgaat.

Je hostingpartij installeert het certificaat. Door middel van deze plugin wordt deze automatisch op je website geplaatst zodat alle gegevens veilig zijn.

 

  • Wordfence Security

Wordfence security is de extra beveiliging om het hacken van je site tegen te gaan. Standaard scant Wordfence alle bestanden op je website en geeft een signaal af wanneer er ‘vreemde’ zaken zijn gevonden die erop zouden kunnen wijzen dat je site gehackt is.

Naast het gebruik van deze standaard plugins maak ik vaak nog gebruik van een plugin die de koppeling legt met bijvoorbeeld Facebook of met je mailmarketing programma. Omdat deze per klant verschillen heb ik daar geen standaard plugin voor genoemd. Let er bij het gebruiken van een plugin wel op dat deze goed kan samenwerken met de WordPress versie waar jij mee werkt. Check ook of deze plugin regelmatig geupdate wordt, en of het een veelgebruikte plugin is. Dit laatste zegt vaak ook iets over de betrouwbaarheid van de plugin.

 

Succes met jouw website!

En mocht je er nu zelf toch niet uitkomen? Weet dan dat ik je er graag mee help.