fbpx

Gisteren had ik weer een leuke meeting met een klant. Zij heeft een super leuk idee en wil hiervoor een website bouwen of laten bouwen.
We zijn samen door haar plannen heen gelopen en hebben een aantal punten doorgenomen die zij moet regelen vóórdat we de website kunnen gaan bouwen. 

Eén van deze dingen is het vastleggen van de domeinnaam. We hebben natuurlijk gesproken over waar ze deze het beste kan vastleggen en hoe ze daar dan ook de hosting bij kan regelen. Ik schreef hier al eerder over: lees het blog over hoe je een goede hostingpartij vindt. 

De praktische dingen kan ik voor haar uit handen regelen, maar welke domeinnaam ze wil gaan gebruiken is echt iets waar zij zelf over moet beslissen. Ik heb haar wel een aantal tips meegegeven om over na te denken:

Claim je domein!

Het is super druk op het internet. Het wordt voor mensen en bedrijven steeds makkelijker om een website te (laten) bouwen.  Dus…als jij een goed idee hebt voor je domeinnaam, grijp je kans en leg deze vast zolang het kan. Voor je het weet heeft iemand anders datzelfde idee en leggen zij die domeinnaam vast. 

Kies de juiste extensie.

De extensie van je domeinnaam is het deel dat na de punt komt. Mijn mijn geval bestaat mijn domeinnaam uit mijn bedrijfsnaam, Technies, en daarna de extensie .nl
– Wanneer jouw bezoekers, jouw doelgroep in Nederland zit en je zit zelf ook in Nederland, dan kies je het beste voor een .nl extensie

  • Zit je in een ander land, bijvoorbeeld belgie, dan kies je voor .be of de landcode van het land waar je bedrijf zit of waar je doelgroep zit.
  • Focus jij je op een internationaal publiek? Dan kun je ervoor kiezen om een .com extensie te gebruiken.

Daarnaast zijn er nog een hoop aanvullende extensies, zoals .tv en .eu. Deze kun je natuurlijk altijd vastleggen en redirecten naar je hoofddomein. Daarmee voorkom je in ieder geval dat iemand anders dezelfde domeinnaam heeft en toch iets heel anders aanbiedt. 

Kies een unieke domeinnaam

Wat ik wel zie gebeuren is dat mijn klanten hun ideale domeinnaam niet meer kunnen vastleggen. Wat ze vervolgens doen is een alternatief vastleggen, bijvoorbeeld door een streepje of een nummer op te nemen. (Bijvoorbeeld Tech-nies.nl).
Ik raad je echt af om dit te doen.
Je wil immers niet dat jouw bezoekers je opzoeken op Google en hierdoor uitkomen bij je concurent….

Dit geldt overigens ook voor de extensie. Wanneer jouw ideale domeinnaam niet meer in de .nl extensie beschikbaar is, wees dan niet tevreden door de .com of .tv versie te gaan claimen. Beter is het dan, hoe vervelend ook, nog eens goed na te denken  over je domeinnaam en misschien iets heel anders te kiezen.

Niet te lang, maar ook niet te kort

Een laatste tip die ik je wil meegeven is dat je je domeinnaam niet te lang moet maken. Hoewel een domeinnaam uit maximaal 63 karakters mag bestaan is dit natuurlijk niet handig. Een aantal tips:
– Zorg ervoor dat je domeinnaam makkelijk te onthouden is. Een goede domeinnaam is makkelijk te spellen bijvoorbeeld aan telefoon. Dit zorgt voor zo min mogelijk miscommunicatie

  • Uit onderzoek is gebleken dat een domeinnaam van 8 karakters de ideale lengte is. Dit is natuurlijk niet voor iedereen haalbaar, maar geeft wel een indicatie. 
  • Je domeinnaam moet goed uit te spreken zijn. Voorkom Engelse woorden in een .nl domeinnaam en kies woorden die maar op 1 manier geschreven kunnen worden. Ook streepjes en getallen zijn over het algemeen lastig uit te spreken. 
  • Zorg ervoor dat je domeinnaam niet verkeerd kan worden opgevat. Bijvoorbeeld wanneer je domeinnaam uit meerdere woorden bestaat die in een andere volgorde een hele andere betekenis kunnen krijgen. 
  • Zorg ervoor dat je domeinnaam specifiek is en precies weergeeft waar je website over gaat.. Voorkom hierbij het gebruik van afkortingen. Afkortingen zijn vaak op meerdere manieren te interpreteren en zijn niet beschrijvend voor wat jij doet. 

Check jouw domeinnaam

Wil je weten of jouw domeinnaam nog beschikbaar is? Kijk dan even hier

 

Gedoe

Vind jij het maar een heel gedoe, dat uitzoeken over domeinnaam, hosting en dan ook nog een website bouwen? Wil je dit liever uit handen geven?
Ik help je er graag mee zodat we samen jouw website realiteit maken!

Samen technies:

Met mijn programma ‘Samen technies’ gaan we samen aan de slag. Je krijgt toegang tot mijn drie online modules en een aantal sessies 1-op-1 begeleiding. Je leert alles over de inhoud van je website en je leert hoe je deze zelf kunt bouwen. Dit doen wij in een samenbouwdag. Aan het einde van deze dag heb jij je website in basis staan en kun je deze zelf onderhouden en uitbreiden.
Lees hier meer over mijn ‘samen technies’ programma

Technies bouwt

Wil je echt alles uit handen geven? Dat kan ook!
Nou ja…bijna alles. Jij bent immers jouw bedrijf en jij weet het allerbeste wat jouw diensten en producten uniek maakt. 

In mijn programma ‘technies bouwt’ krijg je ook toegang tot drie online modules en mijn 1-op-1 begeleiding. In deze modules zorg jij ervoor dat je de content van je website helemaal op orde hebt.
Wanneer je dit hebt afgerond, draag je alles aan mij over en ik bouw jouw website precies zoals jij die voor ogen hebt. Zelf een omkijken naar…ik regel alles voor je.

 

Ik kijk ernaar uit met je samen te werken.

Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram