Waarom de footer van je website belangrijk is.
TechNieske

Vorige week had ik een potentiële nieuwe klant op Zoom (Yeah!!) en we liepen samen door haar huidige website heen. Wat wilde ze veranderen en waar kon ik haar bij helpen.
Ze gaf zelf al aan dat in haar menu een aantal dingen miste en ook op haar pagina’s stond niet alle informatie die ze wilde. De lay-out van de pagina’s wilde ze veranderen, haar nieuwe huisstijl moest hierin terugkopen en zeker de foto’s die ze had laten maken.

We praatten nog even verder over haar plannen met haar bedrijf, hoe ze haar klanten wil bereiken enzovoort.
Ik voelde dat het gesprek al op het einde liep en dat zij dacht dat ze me alles had laten zien en weten, maar over haar footer had ze helemaal niet gesproken. Op haar huidige website stonden in de footer alleen de link naar haar Algemene Voorwaarden en haar Privacyverklaring en de linkjes naar haar social media. Verder niets…

En dat zie ik dus vaker. Er wordt weinig aandacht besteedt aan de footer van een website, terwijl je deze juist zo goed kunt inzetten voor ‘je eigen gewin’.

3 delen van je webpagina

Een websitepagina bestaat eigenlijk uit 3 delen. Je header (met je menu), je content (met alle informatie die je wil delen) en je footer.
Je footer staat helemaal onderaan je pagina en is het laatste wat je bezoekers zien voordat ze je pagina verlaten. En vergis je niet…heel veel bezoekers scrollen naar de onderkant van je pagina. Of ze nou wel of niet de content op je pagina hebben gelezen, toch komen ze vaak bij je footer uit.

En dat is dus precies waarom deze belangrijk is. Het doel van je footer is om je bezoekers
1. Informatie te geven waar ze naar op zoek zijn (bijvoorbeeld je andere pagina’s of blogs)
en
2. Ze aan te zetten tot actie. Bijvoorbeeld door ze zich te laten inschrijven op je nieuwsbrief of contact met je op te nemen

Een goede footer helpt je je bezoekers langer op je website te houden. En dit is weer goed voor jou en je vindbaarheid in de zoekmachines bijvoorbeeld.

Wat maakt een footer nou goed of sterk?
1. Zet bezoekers aan tot actie. Dus zet in je footer een opt-in formulier zodat ze zich kunnen inschrijven voor je nieuwsbrief of je weggever. Plaats een grote knop om contact met je op te nemen. Of zet een uitgelicht product neer wat men kan kopen.
Als het maar een hele sterke Call To Action is.

2. Geef je bezoekers de mogelijkheid je te volgen op andere kanalen dan je website. Dus bijvoorbeeld je social media.

3. Maak het je bezoekers makkelijk om ook vanaf hier te navigeren naar je belangrijkste pagina’s. Zorg ervoor dat ze niet weer helemaal naar boven hoeven te scrollen naar het menu, maar zet ook hier je belangrijkste linkjes neer

4.  En tot slot…toon hier je informatie die belangrijk en/of verplicht is, maar die niet perse in je menu hoeft te staan. Bijvoorbeeld je Algemene Voorwaarden, Privacy Verklaring, Copyright informatie

Heb jij nagedacht over je footer? Heb je deze in je website ontwerp meegenomen?

Ik word er blij van om jou te helpen met je website en daarom heb ik 2 gratis producten die je kunt downloaden. Mijn gratis Website Checklist zodat je zeker weet dat je aan alles gedacht hebt. En mijn e-book The Big Three – de belangrijkste pagina’s van je website. Download jouw gratis checklist of e-book en start meteen me het maken van je eigen website.