.com of .org…welke WordPress versie moet ik gebruiken?
TechNieske

WordPress .org of .com…wat moet ik kiezen 

Wanneer ik voor klanten een nieuwe website bouw of ik leer ze hoe ze dit zelf kunnen doen, gaan ze vaak eerst op onderzoek uit. Eén van de meest gestelde vragen die ik krijg is “wat is nou het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com, want ik zie dat er 2 verschillende versies zijn”.

In dit blok leg ik je dit verder uit.

Het belangrijkste verschil is dat WordPress.org een zogenaamd Open Source systeem is. Dat betekent dat wereldwijd iedereen bij de code kan en hier toevoegingen en verbeteringen aan kan doen. Dit geeft echt onbeperkte mogelijkheden, want voor bijna elke vraag kan wel een oplossing bedacht worden.

De WordPress.com versie lijkt in veel opzichten op de .org variant, behalve dat het een gesloten systeem is. Dat wil zeggen dat lang niet alle plugins beschikbaar zijn en er dus ook minder functionaliteiten zijn.

Beide systemen zijn gratis dus dat is heel fijn.
Bij de .org versie ben je er zelf verantwoordelijk voor dat je een domeinnaam koopt (www.domeinnaam.nl) en dat je een plekje op het internet vastlegt, de hosting van je website. Dit kun je bij ontzettend veel bedrijven doen. Ik heb zelf goede ervaringen met TransIp. Je bent er dus ook zelf verantwoordelijk voor dat je de beveiliging en de installatie van WordPress regelt. (uiteraard zijn hier verschillende opties voor hulp mogelijk)

Bij de .com versie kun je dit allemaal via hun regelen. Wanneer je de gratis versie gebruikt, kom je er niet onderuit dat er dan wordpress in je domeinnaam is opgenomen (bijv. technies.wordpress.com), terwijl je bij de betaalde versie wel je gewone domeinnaam kunt gebruiken.

 Conclusie

Wanneer je niet veel nodig hebt, het goedkoop wilt regelen én het niet belangrijk vind om je eigen domeinnaam te hebben is de gratis variant van WordPress.com prima! Wil je meer en ook meer functionaliteit, dan moet je zeker van de .org versie gebruik maken.

Mocht je nog twijfelen over wat je nodig hebt, welke keuze voor jou het beste is? Neem dan even contact met me op. Op basis van jouw wensen kan ik je het juiste advies geven en met je meekijken.

Vond je dit artikel leuk of interessant? 
Ik heb nog meer voor je!

3 misvattingen rondom je website

3 misvattingen rondom je website

3 misvattingen waarom je geen website nodig zou hebben   Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik kan me een leven zonder internet haast niet meer voorstellen. We gebruiken het (bijna) allemaal om informatie te verzamelen,  onderzoek te doen naar producten en...

Wat is nu het goede afbeeldingsformaat?

Wat is nu het goede afbeeldingsformaat?

Ik krijg regelmatig de vraag hoe groot de afbeeldingen op een website mogen zijn. Een goede vraag! Hoe snel jouw website reageert of laadt hangt in grote mate af van de afbeeldingen die je gebruikt. Wanneer je afbeeldingen te groot of te zwaar zijn, zal dit de...

Kies de kleuren voor je website

Kies de kleuren voor je website

Wanneer ik een website bouw voor mijn klanten dan vraag ik ze van tevoren om goed na te denken over bepaalde keuzes. Eén daarvan is het logo en de gewenste kleuren voor de website. Die worden vaak gekozen op basis van het gevoel of de persoonlijke voorkeur van mijn...