Wat is de levensduur van een website?
TechNieske

Websites hebben, net als mensen, niet het eeuwige leven. Technieken verbeteren, je website kan qua inhoud verouderd zijn of erger nog…je website overlijdt….crash boem bam!
Zolang je regelmatig onderhoud op je website uitvoert of laat uitvoeren hou je je website gezond en snel.
Maar er zijn tekenen dat je website gewoon echt aan vervanging toe is..

Een website gaat ongeveer ergens tussen de 3 en 5 jaar mee.
Wanneer je echt inkomsten genereert met je website, dan is 2 jaar wel ongeveer de richtlijn. Is het een website die je vooral inzet als je persoonlijke visitekaartje? Dan kun je 5 jaar als richtlijn nemen om je site te vernieuwen of een flinke update te geven.

 1. Je website is niet meer veilig
  Ligt je website er regelmatig uit? Kun je hem niet meer updaten omdat je WordPress thema is verouderd en niet meer kan samenwerken met de laatste versie van WordPress? Of heb je ineens Chinese tekens op je site?

In plaats van deze ingewikkelde problemen op te lossen, is het goed om erover na te denken of je je sit niet volledig opnieuw wilt (laten) bouwen. Een volledig nieuwe site die voldoet aan alle beveiligingseisen, nieuwe technologieën en die weer volledig up-to-date is.

 1. Is jouw website niet meer leesbaar op een mobiele telefoon of tablet?
  Zijn er nog oude flash technologieën toegepast? Bezoekers van je website zien heel snel dat je website niet meer helemaal ‘in de mode’ is. Zou jij zaken willen doen met een bedrijf dat niet met z’n tijd meegaat? Tijd voor een update dus!
 1. Bedrijven veranderen
  Je bent misschien ooit als ZZP’er begonnen, maar je bedrijf is gegroeid en inmiddels heb je personeel in dienst. Of je bent hele andere diensten gaan aanbieden dan je eerst deed. Dan zijn de teksten en afbeeldingen op je website waarschijnlijk ook niet meer ‘je van het’ en is dit het moment om een heel redesign of nieuwe website te overwegen.

Een nieuwe website hoeft niet meteen 1000-en euro’s te kosten. Een kleiner redesign van je website of het oplossen van de achterliggende oorzaken van je problemen kan je al helpen.

Soms helpt het ook om van provider over te stappen omdat een nieuwe provider zelf meer aan veiligheid doet dan je huidige provider. 

Mijn ervaring is wel dat na 5 jaar een website écht op is. De technieken veranderen nou eenmaal snel en wanneer je je niet dagelijks bezig houdt met de gezondheid van je website, wordt deze vaak traag en onveilig.

Je loopt dan een groot risico dat je gehacked wordt of dat je website crasht.

 Wil je écht deze 5 jaar volmaken met je huidige website? Dan heb ik een paar tips voor je:

 • Maak regelmatig een backup van je website en de database die erbij hoort
 • Voer altijd ALLE updates van WordPress en de thema’s en plugins uit. Deze worden namelijk niet voor niets uitgebracht.
 • Houdt je website veilig door deze te hosten bij een goed hostingbedrijf, goede beveiligingssoftware en sterke wachtwoorden
 • Lees regelmatig je eigen website door en kijk of alle teksten en afbeeldingen nog passend zijn bij wat je doet. Op deze manier kun je al met kleine aanpassingen je website up-to-date houden.

Zorg dus voor je website zoals je zorgt voor je auto of je huis, dan heb je er jarenlang plezier van.

Meer tips over hoe je je website een stukje veiliger maakt? Lees dan hoe je een reCAPTCHA aan je contactformulieren toevoegt zodat je geen ongewenste mailtjes meer ontvangt.

Ik word er blij van om jou te helpen met je website en daarom heb ik 2 gratis producten die je kunt downloaden. Mijn gratis Website Checklist zodat je zeker weet dat je aan alles gedacht hebt. En mijn e-book The Big Three – de belangrijkste pagina’s van je website. Download jouw gratis checklist of e-book en start meteen me het maken van je eigen website.