Hoe kies je een goede domeinnaam?
TechNieske

Gisteren had ik weer een leuke meeting met een klant. Zij heeft een super leuk idee en wil hiervoor een website bouwen of laten bouwen.
We zijn samen door haar plannen heen gelopen en hebben een aantal punten doorgenomen die zij moet regelen vóórdat we de website kunnen gaan bouwen. 

Eén van deze dingen is het vastleggen van de domeinnaam. We hebben natuurlijk gesproken over waar ze deze het beste kan vastleggen en hoe ze daar dan ook de hosting bij kan regelen. Ik schreef hier al eerder over: lees het blog over hoe je een goede hostingpartij vindt. 

De praktische dingen kan ik voor haar uit handen regelen, maar welke domeinnaam ze wil gaan gebruiken is echt iets waar zij zelf over moet beslissen. Ik heb haar wel een aantal tips meegegeven om over na te denken:

Claim je domein!

Het is super druk op het internet. Het wordt voor mensen en bedrijven steeds makkelijker om een website te (laten) bouwen.  Dus…als jij een goed idee hebt voor je domeinnaam, grijp je kans en leg deze vast zolang het kan. Voor je het weet heeft iemand anders datzelfde idee en leggen zij die domeinnaam vast. 

Kies de juiste extensie.

De extensie van je domeinnaam is het deel dat na de punt komt. Mijn mijn geval bestaat mijn domeinnaam uit mijn bedrijfsnaam, Technies, en daarna de extensie .nl
– Wanneer jouw bezoekers, jouw doelgroep in Nederland zit en je zit zelf ook in Nederland, dan kies je het beste voor een .nl extensie

  • Zit je in een ander land, bijvoorbeeld belgie, dan kies je voor .be of de landcode van het land waar je bedrijf zit of waar je doelgroep zit.
  • Focus jij je op een internationaal publiek? Dan kun je ervoor kiezen om een .com extensie te gebruiken.

Daarnaast zijn er nog een hoop aanvullende extensies, zoals .tv en .eu. Deze kun je natuurlijk altijd vastleggen en redirecten naar je hoofddomein. Daarmee voorkom je in ieder geval dat iemand anders dezelfde domeinnaam heeft en toch iets heel anders aanbiedt. 

Kies een unieke domeinnaam

Wat ik wel zie gebeuren is dat mijn klanten hun ideale domeinnaam niet meer kunnen vastleggen. Wat ze vervolgens doen is een alternatief vastleggen, bijvoorbeeld door een streepje of een nummer op te nemen. (Bijvoorbeeld Tech-nies.nl).
Ik raad je echt af om dit te doen.
Je wil immers niet dat jouw bezoekers je opzoeken op Google en hierdoor uitkomen bij je concurent….

Dit geldt overigens ook voor de extensie. Wanneer jouw ideale domeinnaam niet meer in de .nl extensie beschikbaar is, wees dan niet tevreden door de .com of .tv versie te gaan claimen. Beter is het dan, hoe vervelend ook, nog eens goed na te denken  over je domeinnaam en misschien iets heel anders te kiezen.

Niet te lang, maar ook niet te kort

Een laatste tip die ik je wil meegeven is dat je je domeinnaam niet te lang moet maken. Hoewel een domeinnaam uit maximaal 63 karakters mag bestaan is dit natuurlijk niet handig. Een aantal tips:
– Zorg ervoor dat je domeinnaam makkelijk te onthouden is. Een goede domeinnaam is makkelijk te spellen bijvoorbeeld aan telefoon. Dit zorgt voor zo min mogelijk miscommunicatie

  • Uit onderzoek is gebleken dat een domeinnaam van 8 karakters de ideale lengte is. Dit is natuurlijk niet voor iedereen haalbaar, maar geeft wel een indicatie. 
  • Je domeinnaam moet goed uit te spreken zijn. Voorkom Engelse woorden in een .nl domeinnaam en kies woorden die maar op 1 manier geschreven kunnen worden. Ook streepjes en getallen zijn over het algemeen lastig uit te spreken. 
  • Zorg ervoor dat je domeinnaam niet verkeerd kan worden opgevat. Bijvoorbeeld wanneer je domeinnaam uit meerdere woorden bestaat die in een andere volgorde een hele andere betekenis kunnen krijgen. 
  • Zorg ervoor dat je domeinnaam specifiek is en precies weergeeft waar je website over gaat.. Voorkom hierbij het gebruik van afkortingen. Afkortingen zijn vaak op meerdere manieren te interpreteren en zijn niet beschrijvend voor wat jij doet. 

Check jouw domeinnaam

Wil je weten of jouw domeinnaam nog beschikbaar is? Kijk dan even hier

Ik word er blij van om jou te helpen met je website en daarom heb ik 2 gratis producten die je kunt downloaden. Mijn gratis Website Checklist zodat je zeker weet dat je aan alles gedacht hebt. En mijn e-book The Big Three – de belangrijkste pagina’s van je website. Download jouw gratis checklist of e-book en start meteen me het maken van je eigen website.