De websiteplanner: een makkelijke gids om jouw content te plannen
TechNieske

Een kickstart voor jouw website content

De inhoud van je website is super belangrijk, maar het creëren daarvan kost tijd.

‘Content’ is meer dan alleen je teksten, het omvat alle inhoud van de verschillende pagina’s op jouw website. Dus afbeeldingen, video’s, geschreven teksten, call to actions, knoppen en nog veel meer.

In mijn websiteplanner heb ik hiervoor een makkelijke kapstok gemaakt waar je dit allemaal aan op kunt hangen.
Hieronder vind je hier verdere uitleg over, het kan je echt helpen je website inhoud te plannen

1. Denk na over je ideale klant

Je ideale klant is belangrijk om over na te denken. Wanneer jij weet wie jouw ideale klant is, kun je die beter bereiden en betrekken bij jouw website. 
Ik heb hier eerder al eens een blog over geschreven. Dat kun je hier terug lezen: Wie is jouw ideale klant?

2. Jouw belofte

Hoe help jij jouw ideale klant? En waarom ben jij daarin uniek? Waarom zou iemand jou moeten verkiezen boven iemand die hetzelfde doet?
Jouw belofte geeft je website waarde omdat je precies aangeeft wat jij te bieden hebt. Hiermee trek je je ideale klant direct aan. En…het helpt je bepalen welke teksten en koppen je op je website nodig hebt. 

3. Je Call to Action

Wat wil jij  dat je bezoeker op je website komt doen? Welke actie moet je bezoeker ondernemen om jouw klant te worden? 

Wil je bijvoorbeeld dat ze: 

– een product kopen
– een offerte aanvragen
– een gesprek met je inplannen?
– een document downloaden?
– op een andere manier contact met je opnemen? 

Ik schreef al eerder dat je meerdere call-to-actions kunt hebben, maar één daarvan is altijd het belangrijkste. Je wilt je website zo ontwerpen dat je bezoekers deze actie gaan uitvoeren. 

Dus wat is jouw belangrijkste call-to-action?

4. Maak je schets

Als je weet wie je wilt bereiken, welke boodschap je wilt overbrengen en hoe jij je bezoekers gaat omzetten naar klanten, is het handig om een schets te maken. 
Als webbouwer noem ik dit een sitemap. 
Het is eigenlijk een diagram van alle pagina’s op je website en hoe deze met elkaar samenhangen. Dit diagram is meteen je navigatie / menu van je website. 

Homepage

Elke website heeft een homepage nodig. Dit is echt één van de belangrijkste pagina’s van je website.
Deze zet je dan ook bovenaan je diagram.

Je homepage moet duidelijk maken wat je doet, voor wie je dat doet en wie je bent.
Dit is ook dé plek voor je primare call-to-action. Ze zullen deze niet meteen gebruiken, want ze kennen je nog niet goed genoeg, maar als ze een terugkerende bezoeker zijn, dan kunnen ze deze snel terugvinden.

Over-pagina

Naast een homepage hebben de meeste websites ook een over-pagina. Op deze pagina vinden bezoekers meer informatie over jou, je achtergrond en waarom je doet wat je doet. Als je niet alleen bent, maar met een team samenwerkt, is dit ook de plek om je team voor te stellen.

Deze pagina is onmisbaar wanneer je vertrouwen wilt wekken bij jouw bezoeker.

Contact

Je wilt het je bezoeker (en potentiële klant) zo makkelijk mogelijk maken om contact met je te zoeken.
Bedenk hoe jij wil dat ze contact met je opnemen en zet dit duidelijk op je contactpagina. Bijvoorbeeld het opnemen van een contactformulier. Vergeet ook niet altijd je telefoonnummer en mailadres op te nemen.

Subpagina’s

Je hebt waarschijnlijk veel meer te vertellen dan wat je op de hoofdpagina’s in je menu kwijt kunt.
Hiervoor kun je subpagina’s gebruiken. Een subpagina past eigenlijk altijd onder één van de items in je menu. Bijvoorbeeld onder het menu-item Over Ons passen de subpagina’s ‘ons ontstaan’, ‘het team’, ‘voor de pers’.

Onder het menu-item ‘Diensten’ passen de verschillende subpagina’s voor de diensten die je aanbiedt.

5. Bepaal je content

Nu je de opbouw of sitemap voor je website bepaald hebt, is het tijd om de content van elke pagina te gaan vaststellen. Ik vind het echt veel handiger werken om éérst na te denken over de inhoud en dan pas te gaan bouwen aan je website.

Bedenk voor elke pagina wat je nodig hebt én zorg ervoor dat in ieder geval de onderstaande onderdelen terug komen op iedere pagina.

Pagina titel

Elke pagina heeft zijn eigen titel. Dit heb je natuurlijk in je sitemap eigenlijk al vastgesteld. 

Tekst

Zorg dat de teksten op elke pagina goed leesbaar zijn. Dit kun je bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van koppen en opsommingstekens.
Vergeet hierbij ook niet te linken naar andere pagina’s als dat nodig is. Dit kunnen pagina’s op je eigen website zijn, maar ook naar andere websites. 

Kijk ook of het voor de pagina handig is om testimonials op te nemen. Een testimonial over het specifieke onderwerp helpt je het vertrouwen van je bezoekers te winnen. 

Afbeeldingen en diagrammen

Belangrijk is dat de afbeeldingen die je op de pagina plaatst je tekst en je onderwerp ondersteunen. Dit kunnen afbeeldingen, audio- of videobestanden zijn, maar ook grafieken of infographics. Bepaal voor jezelf van elke pagina welke visuele ondersteuning je wilt aanbrengen. 

Gratis websiteplanner

Het plannen van je website, het nadenken over je sitemap en het onwikkelen van content voor iedere pagina is een enorme klus. Maar…het is de eerste, essentiele stap om effectief en snel je website te kunnen lanceren.

Speciaal daarom heb ik een websiteplanner ontwikkeld die je hierbij helpt. Alle van de bovenstaande onderwerpen, maar nog veel meer komen hierin terug. 

Je kunt hem gratis downloaden door hieronder je gegevens in te vullen. Je ontvangt dan de websiteplanner met een aantal opvolgmails die je zullen helpen je plan compleet te krijgen. 

Ik word er blij van om jou te helpen met je website en daarom heb ik 2 gratis producten die je kunt downloaden. Mijn gratis Website Checklist zodat je zeker weet dat je aan alles gedacht hebt. En mijn e-book The Big Three – de belangrijkste pagina’s van je website. Download jouw gratis checklist of e-book en start meteen me het maken van je eigen website.