Oh nee, je nieuwe website staat live, maar je krijgt nu elke dag wel enkele, soms wel vele, spamberichten of spammails in je mailbox.
Echt heel vervelend, want je kunt ze niet zomaar weggooien. Je moet elk berichtje toch even vluchtig lezen of het niet toevallig een bericht is van een potentiële klant.
Zonde van je tijd en je energie.
Maar….wees gerust het is gelukkig te voorkomen.
Spam kan via verschillende manieren bij je binnenkomen.
Een veelvoorkomende manier is via de blogs / nieuwsberichten. Reacties met reclame voor seks, Viagra of andere medicijnen, vaak met een link erin.
Meestal wil je met deze reclames niet geassocieerd worden en wil je ze dus ook niet op je website hebben.
Er zijn een aantal dingen die je in dit geval kunt doen;
Je kunt in het WordPress dashboard onder ‘instellingen’ en dan ‘discussies’ bijvoorbeeld de optie aanzetten dat een administrator altijd de reactie moet toelaten. In dat geval worden alleen die reacties getoond die jijzelf goedkeurt. Je kunt ook kiezen voor de optie ‘de afzender moet al eerder een toegelaten reactie geplaatst hebben’.
Een laatste optie in dit geval is om bij ‘zwarte lijst’ een aantal woorden in te vullen. Hiermee voorkom je dat berichten geplaatst kunnen worden die deze woorden bevatten.
Ik maak zelf gebruik van de woordenlijst van Jeff Star die hier eerder een blog over schreef. Uiteraard moet je zelf goed kijken welke woorden je ook echt niet wilt hebben of verwacht te hebben.
Dit voorkomt echter niet dat er spamberichten komen, je hebt er alleen meer controle over.
Spamberichten voorkomen kun je wel doen met het gebruik van plugins. Bij elke WordPress installatie wordt al de gratis versie van Akismet meegeleverd. Uiteraard is het mogelijk om met de betaalde versie nog meer instellingen te finetunen.
Heb je geen blogs op je website, maar krijg je wel spam binnen?
Dan is de kans groot dat deze berichten via je contactformulier binnenkomen. Je kunt dan een Captcha beveiliging instellen.
Een wat?? Een Captcha (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) is een test om te controleren of je echt een mens bent. Soms is dat met een vervormd woord of getal wat je moet overtikken in een ander veld, maar steeds vaker wordt gebruik gemaakt van de reCAPTCHA van Google.
In de eerdere versies van deze reCAPTCHA van Google werd je gevraagd om bepaalde afbeeldingen in een grid te selecteren, later kwam daar het ‘ik ben geen robot’ vinkje voor in de plaats en inmiddels doet Google de check volledig op de achtergrond. Aan de hand van jouw klik en type gedrag bepaalt Google of je een mens of een computer bent.
reCAPTCHA binnen Divi formulieren
Zoals in een eerder blog geschreven, bouw ik al mijn websites in WordPress met het thema Divi.
Bij Divi is het makkelijk om een contactformulier te maken en hieraan een beveiliging toe te voegen. De beveiliging die Divi standaard biedt (een rekensommetje), bleek steeds vaker onvoldoende om spam tegen te gaan.
Vanaf Divi versie 4.0.7 is het mogelijk gemaakt om rechtstreeks gebruik te maken van de Google reCAPTCHA zonder dat je hiervoor hoeft te ‘programmeren’.